A mi böjtünk szempontjából fontos élelmiszerek a kásák. A 2016. Tavaszi Nagyböjt alatt is többször van 'kásanap', amikor kásákat is kell enni. Segítenek az emésztőrendszert tisztítani, jótékonyan szabályozzák az étvágyat, és fontos ásványi anyagokkal látják el a testünket, ez így a böjt második felében igen fontos. A böjt szempontjából kásának tekintünk minden gabonát vagy gabonapelyhet. Amiket én ismerek: hajdina, köles, kukoricadara, barna rizs, árpagyöngy, bulgur, mindeféle pelyhek: zabpehely, búzapehely, rozspehely, árpapehely. De ezeken kívűl van még nagyon sok fajta.
A böjti kásás ételek elkészítése nagyon egyszerű, annyi vízben ami ellepi a kását, de egyes vélekedések szerint bőséges vízben, meg kell őket főzni. Böjtünk alatt lehet fűszerezni, friss és szárított, fűszernövényekkel, sóval, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel de ezek mennyisége ne legyen több mint a kása mennyiségének kb. 5%-a. Lehet így simán csak megfőzve fogyasztani, vagy lehet úgy is, hogy kis pogácsákat formázunk a megfőtt kásából és sütőben megsütjük. A kásák fogyasztása esetén is fontos a sok tiszta víz ivása.
Jó étvágyat kivánok Mindenkinek a kása napokhoz!
Megosztás a facebookon